Hipercholesterolemia – nadmierny poziom cholesterolu we krwi. Powszechna przypadłość, której częstotliwość występowania wzrasta wraz z wiekiem. Wyróżnia się dwa rodzaje tego zaburzenia lipidowego: hipercholesterolemię pierwotną mono- i wielogenowa, na którą wpływają czynniki środowiskowe i podłoże genetyczne, oraz hipercholesterolemię wtórną, do której dochodzi w wyniku przebiegu innych schorzeń, np. niewydolności nerek, niedoczynności tarczycy, anoreksji, zespołu Cushinga. Hipercholesterolemia zazwyczaj długo nie daje wyraźnych objawów i ujawnia się, gdy pojawiają się zaburzenia sercowo-naczyniowe, będące jej konsekwencją.
Poznaj naszych specjalistów
• Dostępny
Mgr
Barbara
Kędziak
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
Mgr
Magdalena
Makarowska
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
Mgr inż.
Ewa
Góra
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
Dr n. med.
Aleksandra
Błońska
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Paulina
Muras
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Adrian
Kwaśny
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Wiktor
Burcew
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
Mgr
Anna
Łukaszewicz
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Elżbieta
Pardej-Kraska
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Monika
Langier-Frąckiewicz
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
Sprawnie rozwiążemy Twoje problemy zdrowotne
Najczęściej konsultowane dolegliwości i zagadnienia:
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z
polityką prywatności.
Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.