Zaburzenia lipidowe (dyslipidemia) – zaburzenia stężenia lipidów we krwi. Mają bezpośredni wpływ na wzrost czynnika zachorowalności na choroby naczyniowo-sercowe, zwłaszcza na chorobę wieńcową i udary mózgu. Dyslipidemia dzieli się na trzy rodzaje – cholesterolemię, hipertriglicerydemię i hiperlipidemię mieszaną. Zaburzenia lipidowe mogą rozwijać się na skutek niezdrowego trybu życia (szczególnie w wyniku niewłaściwej diety, bogatej w tłuszcze zwierzęce), wraz z innymi chorobami lub w trakcie ciąży.
Poznaj naszych specjalistów
• Dostępny
Mgr
Barbara
Kędziak
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
Mgr
Magdalena
Makarowska
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
Mgr inż.
Ewa
Góra
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
Dr n. med.
Aleksandra
Błońska
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Paulina
Muras
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Adrian
Kwaśny
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Wiktor
Burcew
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
Mgr
Anna
Łukaszewicz
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Elżbieta
Pardej-Kraska
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
• Dostępny
mgr
Monika
Langier-Frąckiewicz
dietetyk
Najbliższy wolny termin:
niedostępny
Sprawnie rozwiążemy Twoje problemy zdrowotne
Najczęściej konsultowane dolegliwości i zagadnienia:
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z
polityką prywatności.
Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.