celiakia

Celiakia (choroba trzewna) –  choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Charakteryzuje ją nadwrażliwość na gluten, zawarty w ziarnie pszenicy i żyta oraz – w mniejszych ilościach – jęczmienia i owsa. Gluten działa toksycznie na organizm chorego, prowadząc do zmian zanikowych jelita, które wówczas nie jest w stanie prawidłowo wchłaniać składników odżywczych, tym samym prowadząc do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku i współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Charakterystyczne objawy celiakii to: przewlekła biegunka, nawracające afty jamy ustnej, ból brzucha, wzdęcia, zmniejszenie masy ciała, objawy niedokrwistości, padaczka, migrena, depresja, osłabienie mięśniowe, niski wzrost. Choroba trzewna jest chorobą nieuleczalną, wymagającą stosowania diety bezglutenowej, która wyklucza wszystkie produkty zbożowe pochodzące z pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. 

Poznaj naszych specjalistów